פרויקט האינטרנט הלווייני של אילון מאסק – המיזם שעומד להגיע לישראל

אינטרנט בטכנולוגיית DSL, כבלים, סיבים אופטיים – האם גם האינטרנט הלוויני בדרך אלינו?

אינטרנט מהחלל

במהלך 2022 אמור להגיע לכאן שרות האינטרנט הלווייני של חברת SpaceX – חברתו הידועה של היזם אילון מאסק. ליתר דיוק, במסגרת מיזם Starlink שלה. זאת, כחלק מהשקתו הצפויה ברחבי העולם. הרעיון, הוא חיבור אינטרנט, אשר זמין באמצעות רשת של אלפי לוויינים קטנים. למה? בשביל מה זה טוב? ובכן, התועלת המרכזית בכך, היא שחיבור האינטרנט יהיה זמין ממש "בכל מקום". היבט זה משמעותי, בעיקר היכן שלא זמין חיבור האינטרנט הרגיל. כלומר, במקומות "נידחים" ואפילו (אומרים החולמים) בכוכבים אחרים, כאשר אסטרונאוטים יטיילו שם וירצו לבדוק מה חדש בפייסבוק. איך הם יתחברו לאינטרנט? לא חשבתם על זה, אה?

פרויקט האינטרנט הלווייני של אילון מאסק - המיזם שעומד להגיע לישראל

למי זה דרוש?

אפשר לומר שישראל מוגדרת על ידי אנשים מסוימים כמדינה נידחת ואפילו ככוכב אחר, אבל האמת, שלא חסר כאן אינטרנט מהיר. נכון, הוא טעון שיפור והאינטרנט המהיר עדיין לא הגיע לכל נקודה בפריפריה המרוחקת, אבל להתחבר אפשר. פריסה של תשתיות אינטרנט גם לישובים הנידחים ביותר בישראל, היא רק עניין של זמן. ואלה תשתיות זולות בהרבה מלוויינים. מה לגבי אינטרנט באמצע המדבר (אם מתעקשים לחפש מקום נידח בארץ הקטנה הזו) או כשאתם צפים במרכז ים המלח? זה לא ממש חשוב לרובנו והוא זמין לצורך זמני כזה בדרכים אחרות. האם החיבור החדש יהיה מהיר במיוחד? לא ממש – רק 150 מגה ביט לשנייה. זו המהירות המרבית הצפויה של האינטרנט הלווייני של Starlink. בשורה התחתונה, רובנו כנראה לא נשתמש בכך ורשת הלוויינים תשרת בעיקר מטרות מיוחדות. למשל, לשימושים צבאיים, מחקריים ולמטרות ניווט (כולל ברכבים אוטונומיים).

הלא נודע

עם כל התלונות על תשתיות האינטרנט שזמינות לנו כיום, הן בכל זאת מוכרות לנו כאמינות למדי. דווקא פשטותן היחסית מקדמת זאת. לוויינים זה כבר עולם אחר. אינטרנט מבוסס "ספוטניקים" הוא עדיין דבר חדש יחסית, עם לא מעט סימני שאלה ואתגרים טכנולוגיים שנותרו לפתור. האם ידעתם למשל, שישנו אתגר ממשי של התמודדות עם פסולת חלל? כלומר, שהלוויין דרכו אתם מתחברים עלול להתנגש בלוויין "טרנטה" נטוש וללכת פייפן? או להתנגש בלוויין מסחרי פעיל אחר? האמת שכבר עושים לא מעט בכדי למנוע מקרים כאלה או פגיעה בחיבור האינטרנט בגללם (וכפי שציינו, מדובר ברשת לוויינים – לא לוויין בודד). "הלא נודע" מתבטא לא רק בחלל החיצון, אלא גם בשוק העסקי של כדור הארץ. אספקת אינטרנט היא לא תכנית חלל לאומית נוסח הנחתת האדם הראשון על הירח. למרות שמאסק ידוע מאוד ו"בולט בשטח", הוא לא המתחרה היחידי. אם ניקח דוגמה מקומית – גם סאטקום מערכות השיקה לאחרונה שרות כזה בישראל (מאי 2021). אז כיצד יתפתח הלאה שוק האינטרנט הלווייני? אגב, שוק זה לא חדש מבחינה טכנולוגית וכבר מוכר מאוד שימוש בלוויינים לצרכי תקשורת וניווט.

לסיכום

מה שניתן לומר בביטחון לסיכום, הוא שיהיה מעניין!

נגישות