נותנים פייט לאינטל? גוגל תפתח שבבים משלה

גוגל מוכרת מעולם התוכנה וכמובן בעיקר מתחום החיפוש, אשר סביבו מקורות ההכנסה העיקריים שלה. מה לה ולפיתוח שבבים? מסתבר שיש קשר ולאחרונה הוא אף התחזק, עם הכרזה מפתיעה:

הפתעות בצמרת

גוגל הודיעה על כוונתה להקים בישראל מרכז לפיתוח שבבים, אשר בראשו יעמוד אורי פרנק. פרנק מוכר כדמות בולטת בצמרת הניהול באינטל, עם 25 שנות ניסיון בחברת ענק זו, כולל בפיתוח מעבדי סדרת Intel Core. בחודש פברואר 2021 הוא התפטר מאינטל ולאחר מכן מונה בגוגל לתפקיד VP of Engineering for server chip design. מרכזי פיתוח ישראליים של חברת גוגל אינם דבר חדש, אך זה הוא הראשון אשר אמור לעסוק בחומרה – שבבים במקרה זה. עבור מרכז הפיתוח החדש יגויסו מאות עובדים מקומיים. גם לאינטל ולענקיות טכנולוגיה נוספות יש בארץ נוכחות חזקה, תודות לכוח האדם האיכותי שיש כאן. אבל למה לגוגל, שהיא בעיקר חברת תוכנה, לפתח שבבים בעצמה?

נותנים פייט לאינטל? גוגל תפתח שבבים משלה

דרושים: יותר עוצמה, פחות חשמל

על פי הודעת גוגל, מדובר במאמצים לייעול נוסף של כוח המחשוב שלה (יותר ביצועים, פחות צריכת חשמל). ליתר דיוק, מדובר על שבבים לתחום מחשוב הענן, במסגרת פעילות חטיבת Google Cloud של החברה. עד כה התבטאו אצלה שיפורים מסוג זה, בעיקר באינטגרציית רכיבים יעילה על לוחות אם. כעת, החברה חשה שהדבר כבר לא מספיק לה. מה אתה ואני עושים במקרה כזה? קונים חומרה חדשה יותר וכנראה מסתפקים במה שיש. מה גוגל עושה? בונה בעצמה, לעצמה. כי לגוגל זה משתלם. עם היקף החומרה שהיא מפעילה והיקפי התקציב שעומדים לרשותה, זה עשוי להיות מהלך חכם יותר, מאשר לחפש את הפתרון אצל ספקים חיצוניים. במקום זאת, היא מתכוונת לפתח מערכות על שבב (Systems on Chip או SoC) אשר יהיו מותאמות במיוחד לדרישותיה.

מה זה יעשה לשוק המעבדים?

עולם שבבי השרתים היה מאז ומתמיד תחרותי, אם כי גם יוקרתי ואקסקלוסיבי. זאת, משום שמדובר בשוק לחברות ענק – יקר ומאתגר מאוד לייצר את פלאי הטכנולוגיה האלה. מה גם, שהם נדרשים לעמוד ברף איכות גבוה ביותר. מתי שמעתם לאחרונה למשל, על תקלה במעבד מחשב? אלה רכיבים אמינים ביותר והדבר מובן, לאור תפקידם המרכזי כל כך בפעולת מחשבים ושרתים. כשם שמדובר בחברות ענק, כך גם השינויים בשוק זה הם בהתאם – לעתים קרובות הם גדולים ורבי השפעה. למה בדיוק תביא ההכרזה הנוכחית של גוגל עוד נראה בעתיד. תחרות ישירה לאינטל, כרגע אין כאן – מדובר על פיתוח שבבים לשימוש פנימי של גוגל. אבל גוגל בוחרת לעשות זאת בעצמה, במקום לפנות לספקים כמו אינטל. כמו כן, אם ראינו "עריק" אחד מאינטל לגוגל, ייתכן שנראה עוד. כך גם ברמת מומחי SoC וכדומה בארץ.

לסיכום

בעתיד, מי יודע, אולי גוגל תראה כי טוב ותתחיל לפעול כיצרנית שמתחרה בשוק השבבים. מצד שני, כדאי לזכור שפרויקטים של פיתוחי חומרה פנימיים למטרות התייעלות כבר היו לגוגל בעבר, בהיקף קטן. ימים יגידו. יהיה מעניין!

 

נגישות